郭勇副教授邀请新南威尔士大学卢迅宇副教授来校访问

2023626,应我校化学与分子工程学院郭勇副教授邀请,澳大利亚新南威尔士大学(UNSW)化学工程学院的卢迅宇副教授来我校进行访问,并就电解水制氢和氧还原制过氧化氢电催化材料研究,以及相应的能源设备设计与制备研究进行了深入的交流与讨论。

卢迅宇副教授就Photovoltaic electrochemical (PVE) system,全面地介绍了基于绿电能源的电解水制氢绿色化工技术,详细介绍了其课题组近年来在低成本、高活性及高稳定性HER/OER催化材料的结构调控和能源设备应用方面的工作。

卢迅宇团队合成了基于Co/N共掺杂的碳载体,含Pt-O-Pt单元的Pt原子簇,在降低贵金属载量的同时提高了高电流密度下催化剂活性及稳定性;实现了过渡金属FeCoNi共氢氧化物优于贵金属材料的全水解催化性能;并在泡沫镍上电沉积过渡金属作PEM水电解槽阴极材料,进一步联合太阳能转化设计制备了能量分级利用的PEM水电解槽,在低能量供给下实现高电流密度。为电解水制氢核心技术——催化材料合成、电极优化提供了新参考路径。

卢迅宇博士目前是澳大利亚新南威尔士大学(UNSW)化学工程学院的卓越(Scientia)副教授。他于2014年在UNSW化学学院获得博士学位。的主要研究方向:

1. Development of cost-effective and active catalyst for electrochemical energy conversion reactions.

2. Fundamental study of electrocatalysis with combined computational and experimental techniques.

3. Design and fabrication of energy devices (water/CO2 electrolysers, fuel cell stacks, metal-air batteries) for potential industrial applications.

4. Control the geometric and electronic effects of single atom catalysts for selectivity and activity enhancements.

5. Integration of the energy devices with state-of-the-art photovoltaic (PV) cells to produce renewable chemicals and fuels.

发表高水平期刊40篇:Advanced Materials, JACS, Angew. Nature Communications, Nature Catalysis, Chemical Society Reviews, Chemical Reviews, Nature Nanotechnology and Nature Sustainability.